– Det er snodig at vi fokuserer på kretsmesterskapet.

Toppbilde: NTNU i Trondheim. Foto: Eirik Refsdal, Flickr

Undersøkelsen viser at gründerbedrifter i Sør-Trøndelag har en suksessrate på 21 prosent, to prosentpoeng under landsgjennomsnittet.

Det er Leo Grünfeldt i konsulentselskapet Menon Business Economics som har laget undersøkelsen. Han sier til Adresseavisen at det er for få industrielle selskaper innen farmasi, it, olje og gass i Trondheim, som knytter Trøndelag tettere til andre regioner.

– Det er kloke ord det, at man kan profittere på å knytte seg opp til andre der det finnes industrikompetanse, for eksempel Stavanger-området inne olje og gass.

Daglig leder på IG, Bjørn-Inge Haugan. Foto: NTNU
Daglig leder på IG, Bjørn-Inge Haugan. Foto: NTNU

Det sier Bjørn-Inge Haugan, daglig leder for Innovasjonssenteret Gløshaugen (IG).

– Men kunnskapen kommer jo i veldig stor grad fra nettopp Trondheim og NTNU, og da synes jeg det er snodig at vi fokuserer på kretsmesterskapet. Det er jo helt irrelevant. Vi må jo heller prøve å løfte blikket og se hvordan vi kan bli bedre ved å samhandle. Norge som enhet, fortsetter han.

Et lite miljø

Men selv om Haugan håper man kan bli bedre på å samhandle på tvers av fylkesgrensene, ser han at det en stor utfordringer med å starte en bedrift i Trøndelag – det er en liten by og et lite miljø når det kommer til kapital.

– Ikke når det gjelder fondskapital, fra venturefondene, for de investerer over hele landet hvis ideen er god nok. Men det er relativt langt i mellom kapital som kommer fra såkalte ”businessangels”, folk som har kapital og som synes det er spennende og morsom å investere og ta litt risiko, sier Haugan og påpeker at det stort sett er suksessfulle gründere som investerer videre i nyetablerte bedrifter.

– Og i Oslo er det jo et større miljø og flere av den typen engler. Da er det jo klart at bedrifter som vil nyte godt av det er de som er i geografisk nærhet. Det er vanskelig å investere penger i en bedrift som sitter langt unna deg. Da har du ikke den nære dialogen, føyer han til.

Det viktige nettverket

IG skal i følge sine egne nettsider: stimulere til kunnskapsbasert nyskapning med utgangspunkt i utdannings- og forskningsmiljøet i Trondheim. I dag er det 18 relativt nyetablerte bedrifter som holder hus i bygget ”Perleporten” på Gløshaugen, og ett av dem er Myworkout.

Les mer om IG her.

Gründer og daglig leder i Myworkout, Knut Løkke, er bare delvis enig med Grünfeldt at man må ha så stor industri for å lykkes.

Daglig leder, Knut Løkke, sier Myworkout ikke kunne gjennomført dette prosjektet uten støtten fra Innovasjon Norge.
Daglig leder i Myworkout, Knut Løkke, sier nettverk er den mest effektive salgskanalen man kan ha. Foto: Terje Trobe.

– Det er ikke størrelsen på industrien som betyr mest, men hvordan man praktiserer selve entreprenørskapet, sier han.

Myworkout utvikles for det norske og internasjonale markedet i samarbeid med NTNU, Innovasjon Norge og Forskningsrådet, og med seg på laget har Løkke personer med viktig erfaring innen entreprenørskap og industri i det aktuelle markedet. Han sier det er én av nøklene til suksess.

– Jeg har fått med noen av landets mest erfarne entreprenører innen kommersiell helseindustri. Dette gjør at vi får koblet erfaring og kompetanse fra internasjonal kommersialisering og forretningsutvikling med medisinsk helse og teknologi fra akademia direkte i eiergruppen, sier han.

Men i følge den erfarne gründeren er nettverk en vel så viktig suksessfaktor.

– Nettverk er den mest effektive salgskanalen man kan få. I Myworkout har jeg fått med flere eiere med nettverk. Dette har på kort tid skaffet både pilotkunder og betalende kunder. Det er helt avgjørende i den kritiske etablerings- og utviklingsfasen, påpeker han.

Les mer om myworkout her.

Der mennesker møtes

Løkke har også i løpet av sin tid på IG blitt kjent med flere av de andre bedriftene som holder hus der. For Myworkout har det åpnet mange dører.

– Her diskuterer vi daglig med erfarne gründere og prosjektledere. Det har åpnet opp nye muligheter for oss. Blant annet har vi inngått samarbeid med en aktør i olje- og gassindustrien for utvikling av gode prosjektstyringsrutiner. Vi har også samarbeid med en aktør i hardware teknologi for fjernstyring og automatisering av treningsløsninger for bedrifter og treningssentre, forklarer han.

– Å sitte i et innovativt miljø stimulerer i tillegg til innovativ tankegang, som er instrumentelt i all entreprenørskap, legger han til.

Haugan tror også at bedriftene på IG drar nytte av å starte karrieren på Gløshaugen.

– Jeg bruker å si at den største verdien en bedrift har av å være i et fellesskap som IG er de relasjonene og nettverkene man bygger horisontalt – altså med naboene i korridoren og med sine kolleger, sier Haugan.

– Gode koblinger og gode prosesser skjer der mennesker møtes og der mennesker snakker med hverandre, fortsetter han.

Tror på framtidens gründere

­

Både Haugan og Løkke har tro på framtidens gründere fra Trøndelag, og blir ikke påvirket av statistikken Grünfeldt presenterte.

– Det gror godt i gründer-Trøndelag. Bare se på de siste års NM i Ungdomsbedrift. Trønderske skoleelever har hevdet seg imponerende godt. Snart får vi også se effekten av NTNU Entreprenørskole. Disse programmene gir kunnskap om hva som kreves for å lykkes, avslutter Løkke.

Les mer om NM i entreprenørskap her.