Velkommen til Camp Creative 2015

Klokken er 12.29 og kjellerauditoriumet i det nye og fargerike lokalet til Thora Storm VGS er fylt med spente og nervøse ungdommer. Om ett minutt skal de få utdelt et stort oppdrag som de har under ett døgn på seg til å gjennomføre.

Velkommen til Camp Creative 2015.

”Sofagenerasjonen”

Hvert år møtes ungdom i alderen 16-19 år på gründercampen Camp Creative på Thora Storm VGS; En møteplass der kreativitet og nytenking er i sentrum. Der får ungdommene tildelt et oppdrag av en oppdragsgiver fra offentlig eller privat sektor, og de får ikke vite noe om verken oppdraget eller giveren før campen er i gang. Da har de omtrent 20 timer på seg før bidraget deres skal leveres inn og presenteres for en ekstern jury.

Det klappes høyt fra nederst i salen. Èn av de ansvarlige vil ha oppmerksomheten til ungdommene, som er fult i gang med å diskutere høylytt hva årets oppdrag kan være.

– Vi mangler 55 svensker og en liten busslast fra Røros, så vi er litt forsinket.

Latteren brer seg i auditoriet før diskusjonene om det kommende døgnet tar over igjen; uvitende om at årets oppdrag vil sette deres egen livsstil på prøve.

Ungdommene skal nemlig løse et stort problem som koster samfunnet flere hundre milliarder i året: inaktivitet. Og det er deres aldersgruppe som er de største sofasliterne. De er faktisk så inaktive at de er den nest mest inaktive gruppen i verden, kun ”slått” av innbyggerne i De Forente Arabiske Emirater.

Og oppdraget er det Myworkout som har utarbeidet.

”Farligere enn å røyke”

I følge Helsedirektoratet avtar aktivitetsnivået fra fylte 15 år, og de skriver på sine sider at kun halvparten av 15-åringer i Norge møter kravet om fysisk aktivitet. Myworkout ønsker å ta tak i dette og utfordre ungdommene til å tenke kreativt for å snu denne negative trenden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skjermbilde 2015-10-16 kl. 10.09.52

– Hvor mange av dere så Petter Northug slå svenskene i Falun?

Daglig leder i Myworkout, Knut Løkke, titter utover salen. Alle de 137 deltakerne er nå på plass og mange av dem besvarer spørsmålet med en hånd i været; Nordmennene med et bredt smil om munn og svenskene med en irritert mine.

– Men vi satt alle i sofaen da Northug kjempet seg over målstreken. Og det er der problemet ligger: Vi sitter for mye i ro. Og for å forklare hvorfor dette ikke er bra har jeg gleden av å presentere professor i Medisin, Jan Helgerud.

Helgerud har i snart en mannsalder forsket på trening og helse, og er sammen med sin kollega Jan Hoff verdenskjent for sine resultater.

– Inaktivitet er like farlig som å røyke!

Han har oppmerksomheten deres.

Fra Ronaldo til kameler

Helgerud forteller videre om oppdraget ved å vise til forskjellige forskningsstudier som bekrefter hvor farlig inaktivitet faktisk er.

– Og vi har løsningen: Vær andpusten over tid, ta en pust i bakken og løft tungt.

Helgerud har reist verden rundt med sin forskning på trening for å lære både hjertepasienter, idrettsstjerner, kona si og kameler (!) å trene for en bedre helse og idrettsprestasjoner. Og denne treningen er 4×4-intervaller og 4×4-styrketrening.

Klikk her for å lese mer om utholdenhetstrening.

Klikk her for å lese mer om styrketrening.

Men selv om denne treningsmetoden er tilgjengelig og lett gjennomførbar – og bevist mest effektiv som forebygging av livsstilsykdommer – er det fortsatt for få som benytter seg av metoden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hoffs kollega, Jan Helgerud, avbildet sammen med Real Madrids Christiano Ronaldo, da de samarbeidet med klubben for noen år tilbake.
Jan Helgerud, avbildet sammen med Real Madrids Christiano Ronaldo, da de samarbeidet med klubben for noen år tilbake.

Her kommer ungdommenes oppdrag inn:

”Lag en kommersiell forretningsmodell basert på 4×4-trening. Løsningen skal i størst mulig grad løse samfunnsproblemet og det skal være gode muligheter for å tjene penger”

Det braker i auditoriet i det alle elevene reiser seg og tar med seg soveposer, puter, pc-vesker og et hodet fullt av idéer ut for å begynne på oppgaven. De har nå kun 18 timer på seg til de skal levere inn sitt bidrag i konkurransen.

Mye app

Natta har gått smertefritt for seg på Thora Storm og i grupper på 4-6 personer har ungdommene kommet opp med til sammen 27 egne og kreative løsninger på et stort samfunnsproblem.

– Her har 137 forskjellige hoder tenkt i 24 timer om Myworkout – det vi jobber med. Det er helt sykt!

Daglig leder i Myworkout, Knut Løkke, er tydelig inspirert etter å ha hørt på alle bidragene ungdommene har kommet opp med de siste timene, og har minst tre konkrete idèer han ønsker å følge opp videre.

Men hva slags idéer hadde deltakerne?

– Det var mye app.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Camp Creative 2015 3

Kun én vinner. Eller…

Ungdommene er fortsatt spente før vinneren skal kåres, men energinivået er ikke like høyt som dagen før. Det kan ha med antall timer søvn å gjøre. Likevel går skravla uavbrutt før Løkke entrer ”scenen” med sin kollega Marius Waldum.

– Siden juryen var delt i to, har vi også valgt to vinnere – én fra hver jurygruppe. Det blir derfor delt ut to førsteplasser, i stedet én første og andreplass, sier Løkke og setter fra seg to store sjekker i et hjørne.

Av de 27 gruppene er det til slutt Erlend Ydse, Hanna Grini, Marius Eggan, Sigrid Håndlykken og Haakon Tronstad fra Thora Storm og Joel Kjesbo, Derrik Gihuri, Hanne Engholm Lestander og Jessica Byström fra Jkalte var de som hadde lekten og skjønte ikke helt s for 30 minutte søvn. hjørne.trene 4×4.ighet innad i juryen. tetsproblemet ämtlands Gymnas som stikker av med seieren, og energinivået hos disse ni ungdommene steg i hvert fall betraktelig til tross for søvnmangelen.

Inspirert av McDonalds

De svenske vinnerne kalte sitt bidrag for ”Zone Hunter” og har latt seg inspirere av den rake motsetningen av det man forbinder med en sunn livsstil, nemlig McDonalds.

– Jag blev inspirerad av något McDonalds gjorde när dom slapp deres McWrap, sier ett av lagmedlemmene, Joel Kjesbo.

Det Joel refererer til er at man kunne få en gratis wrap på McDonalds dersom man fysisk gikk til forskjellige soner i nærområdet. Disse sonene fant man ved å laste ned en app som benyttet seg av en kartfunksjon for å vise sonene på din mobil.

Artikkelen fortsetter under bildet.

IMG_5736

Gruppen bygde litt ut på denne idéen og vil at folk i løpet av en dag skal gå innom fire forskjellige soner i nærområdet, der de får lastet ned én del av en kode. Når du ha vært innom alle fire sonene har du en fullverdig kode som gir deg rabatt på en valgfri vare. Sonene blir tilbakestilt hver 24. time, så alle kodene må hentes på én dag.

– Vårt mål med appen är att få dem som sitter inne och spelar istället för att gå ut, ska få en motivation för att röra på sig.

Selv om svenskene synes oppgaven var utfordrende, synes de det var morsomt å kunne tenke på sin egen aldersgruppe når de skulle utvikle forretningsideen. Og de rettet seg spesielt mot de som bruker mye tid på data og gaming, da de tror det er de som rører seg minst og trenger mest motivasjon.

For enkeltindividet

De trønderske vinnerne derimot prøvde ikke å sikte seg inn på en spesiell gruppe, de ville treffe så bredt som mulig med sin innovative app: ”16 Min Aktiv”.

– Vi presenterte en ganske komplett app med mange forskjellige måter å motivere forskjellige personer og aldersgrupper til å trene på: Både barn så de skal få en bedre framtid og voksne som sliter med innaktivitet i dag.

Marius Eggan har nesten mistet stemmen på grunn av søvnmangel, og jobber hardt for å beskrive bidraget gruppa vant med.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Camp Creative 2015 5

Appen gruppa har tegnet opp består av flere funksjoner: én funksjon som leter opp trenere i nærheten av deg, en gruppefunksjon der du kan utfordre venner, kolleger og familiemedlemmer til å trene 4×4, og en ukesplanlegger så du kan planlegge treningen din på forhånd.

– Det var også veldig viktig for oss at det ikke ble noe kroppspress, eller en slanke-app. Det skulle handle om hvordan du ser ut innvendig, ikke utseendet, utdyper Hanne Engholm Lestander.

– Det skulle være vanskelig å sammenligne seg med andre – det skal være fokus på enkeltindivider for å unngå kroppspresset, føyer Haakon Tronstad til.

Klokken er snart 12.30 og det er 24 timer siden Myworkout la fram oppdraget for ungdommene. Trøtte, men fornøyde vender alle deltakerne hjem til senga.

Men først, kan dere beskrive Camp Creative med ett ord?

Hardt, innovativt, annerledes, morsomt, interessant, lærerikt, intensivt.

Takk for oss.