Hold på de gode treningsvanene

Forskning viser en klar sammenheng mellom mengde fysisk aktivitet og helsegevinst. Allerede ved lett muskelaktivitet skjer det positive effekter i kroppen; blodsirkulasjonen øker og blodsukkeret reguleres bedre enn i hvile. Gevinstene er rett og slett formidabel. Regelmessig fysisk aktivitet forebygger til sammen over 30 sykdommer, og kan til og med kurere lettere depresjoner, høyt blodtrykk og høyt kolesterol.

– Jakob Linhave, Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet –

 God helse er derimot ingen ”quick-fix”. Dersom du ønsker en god helse, må du trene jevnlig – hele livet. Men hvordan motiverer man seg til å starte på veien mot et langt liv med god helse? Vi har snakket med personlig trener, Victoria Schram, for å få noen råd.

– Når man skal starte et «nytt og bedre liv» så mener jeg det viktigste er å virkelig finne ut hvorfor, sier Schram, før hun fortsetter:

– Man må tørre å grave litt dypt i seg selv og finne ut akkurat hvorfor man skal endre noe.

Personlig trener , Victoria Schram.
Personlig trener , Victoria Schram.

Den personlige treneren sier hun ofte ser personer som setter seg mål og bestemmer seg for å bli bedre på ulike punkter uten å egentlig vite hvorfor de gjør det.

– Hvis man for eksempel ønsker å gå ned i vekt må man spørre seg hvorfor. Det bør være noen gode argumenter til hvorfor man faktisk skal gidde å reise seg fra sofaen og være villig til å ofre den store sjokoladeplata for at man skal kunne klare å gjennomføre dette. Det at «jeg kommer til å se bedre ut hvis jeg mister et par kilo» er for meg ikke et argument i det hele tatt.

Konkrete mål

Schram sier det er viktig å sette seg konkrete mål, og at mål som ”jeg skal ned i vekt” og ”jeg skal få en sunnere livsstil” er alt for diffust.

– Man bør bestemme seg for hvor man skal være innen en eksakt dato. Målene skal være oppnåelige, men samtidig bør de ikke være «lette» å oppnå. Man bør ha noe å strekke seg etter og jobbe mot.

– Hadde det vært lett ville du trolig ha vært der allerede, og det må vi huske, påpeker hun.

Treneren påpeker også at det er viktig å sette seg delmål underveis, og bestemme seg for hva man skal gjøre når man faktisk når målet sitt.

Skjermbilde 2015-10-07 kl. 14.40.56

Skap en god treningsrutine

Men selv om du har funnet et mål med treningen er det ikke gitt at du klarer å holde på motivasjonen. Hvordan holder man på de nyetablerte treningsrutinene?

Mine beste tips for å holde på en god treningsrutine i hverdagen er at treningen er tilpasset livet ditt. Ikke bit over for mye og vær realistisk når du setter opp treningsuka di, sier Schram.

Hun påpeker derimot at det samtidig er viktig å prioritere treningen:

– Alle vet at det kommer dager der man har andre ting man burde fått gjort. Bestem deg derfor for at ”trening skal jeg gjøre uansett, resten får jeg prøve å rekke etterpå”. Det gjelder å være litt streng med seg selv.

– Mange har også god nytte av en treningspartner, PT eller faste gruppetimer de kan gå på.

Trener du helst alene eller sammen med andre?
Trener du helst alene eller sammen med andre?

Ha det gøy!

Men, i følge Schram handler det ikke bare om å prioritere, du må også finne en aktivitet du gleder deg til.

– Til de som ønsker å komme i form anbefaler jeg i hovedsak trening man faktisk liker. Hvis du hater å løpe, så «ikke løp». For å sette det litt på spissen. Det finnes mange treningsformer som kan gi det samme resultatet. Her gjelder det å være litt kreativ og oppsøke hjelp av de som kan det, forklarer hun.

– Jeg anbefaler samtidig trening som er effektivt. Kvalitet framfor kvantitet. Du trenger ikke å subbe rundt på treningssenteret og gjøre utallig mange styrkeøvelser med lange pauser, dersom du for eksempel har som mål å redusere fettprosenten.

Skjermbilde 2015-10-01 kl. 11.56.56
Pulsen må opp, dersom du vil ned i vekt.

Så hva skal man gjøre dersom man ønsker å gå ned i vekt?

– Få opp pulsen og bruk pausene effektivt. Hva med å for eksempel gjøre en annen øvelse mellom settene for å holde pulsen i gang? Hvis man kjører en styrkeøvelse kan man fint fylle pausen med en annen øvelse der du får opp pulsen, mens de aktuelle muskelgruppene får litt hvile. Trener man for eksempel benkepress kan en fint ta spensthopp mellom settene. Alt for mange vandrer rundt mellom apparatene mens de holder seg oppdatert på nettaviser, Facebook og alt annet.

– Når du er på trening, så TREN. Det går rett og slett for tregt med Ola Normann på trening, sier hun.

Helt til slutt har den personlige treneren et lite treningstips:

– Skal du trene kondisjon, så anbefaler jeg at du løper intervaller. Det sparer deg for tid og er effektivt! Sørg alltid for å utfordre kroppen til å yte mer ved å øke farten på mølla. Det er lov og faktisk svette når du trener.