– Trening er like viktig som søvn

Gode råd er dyre når det kommer til treningsmotivasjon – hvordan holder man på den dyrebare motivasjonen, og hvordan blir trening en naturlig del av hverdagen?

Hva slags råd du får vil variere ut i fra hvem du spør, for det er nemlig sånn at man lar seg motivere av forskjellige ting.

– Sett deg først ned og finn ut hvorfor du vil starte et nytt og bedre liv. Skriv det ned og ta det fram når motivasjonen daler igjen. Da blir du påminnet hvorfor du startet og forhåpentligvis fortsetter de nye, gode vanene som du så friskt startet med i januar.

Det sier helse- og treningsterapeut Hilde Kyllo. Hun driver et eget treningsstudio over fjøset på gården sin og er selverklært treningsbonde. Hver dag motiverer hun Nord-Trøndere til å leve et sunnere og sprekere liv, og hun sier at man må sette seg mål for å lykkes med treningen:

– Men ikke lag de for vidløftige. Fokuser på enkle og oppnåelige mål, og lag gjerne et nytt mål for hver måned. Du kan for eksempel sette deg som mål at du i februar skal trene to ganger i uka, mens du i mars skal gjennomføre 6 intervalløkter før måneden er omme. Det er konkret og oppnåelig, fortsetter hun.

Treningsbonde, Hilde Kyllo, hjemme på gården i Nord-Trøndelag.
Treningsbonde, Hilde Kyllo, hjemme på gården i Nord-Trøndelag.

Like viktig som søvn

Kyllo sier det også kan motivere å koble trening opp mot noe annet viktig i livet ditt.

– Tenk at trening er like viktig som for eksempel søvn. Trening ivaretar helsa vår, og om vi har en stillesittende jobb er det noe vi gjøre for å holde oss friske. Tenk også at trening er bra for både kropp og hode, motiverer hun.

I følge helse- og treningsterapeuten er det også motiverende å finne trening som gjør kroppen glad, og utføre treningen på en måte som gjør at du smiler etterpå.

– Du kan trene sammen med noen og trene med god musikk, eller så kan du danse, hoppe og sprette i stedet for å løpe. Det kan også være lurt og gjøre en treningsavtale med en venn. Da har du forpliktet deg til mer enn en månedsavgift på et treningsstudio, og det blir vanskelig og bryte avtalen.

Motbakke 4x4
Hildes tips: Lag treningsavtaler med andre. Det er mer forpliktende og da blir sjansen større for at du faktisk trener.

Tips til øvelser

Helt til slutt har Kyllo tips til øvelser som kan være både motiverende og helsefremmende:

– Om en virkelig ønsker å komme i god form, og ikke bare komme i gang med trening, vil jeg nok anbefale intervalltrening og styrkeøvelser som går på flere muskelgrupper: markløft, militærpress, nedtrekk og knebøy. Personlig er jeg for tiden veldig glad i øvelser hvor jeg kan legge inn hopp. Utfall bak med hopp, hopputfall, skøytehopp og knebøy med hopp er noen eksempler.

– Og jeg kan ikke utelate den øvelsen som virkelig får opp både puls og gir oss smaken av melkesyre: burpees.