Sikkerhet i påskefjellet

Toppbilde: Lungsdalhytta i Skarvheimen. Foto: DNT/Flickr

Den siste uka har vi lagt ut flere artikler som skal sørge for at du får en opplevelsesrik, aktiv og spennende påske. Denne siste påske-artikkelen skal sørge for at du også får en trygg tur til påskefjellet.

– En tur kan bli utrolig trivelig, men den kan også bli utrolig lite trivelig.

Det sier Frode S. Bergrem, daglig leder i Trondheim Turistforening. Han har noen gode sikkerhetsråd du bør få med deg før du begir deg ut på tur i påsken, og det gjelder ikke bare langturer.

– En vellykka tur er betinga av at du har tenkt deg om. Du må planlegge turen ut i fra forutsetningene du har, ut i fra den treningen du har og ut i fra dem du har med deg på tur, sier han og fortsetter:

– Det kommer selvfølgelig an på hvor lang og krevende tur du skal på, men på alle turer, også de korte, må man tenke gjennom hva som kan møte en.

Frode Bergrem, daglig leder i Trondheim Turistforening, på påskefjellet . Foto: Privat
Frode Bergrem, daglig leder i Trondheim Turistforening . Foto: Privat

God form holder ikke

Bergrem påpeker at langturer i fjellet krever mer enn å være i god form, man må også ha kunnskapen om forholdene som kan møte deg der.

– Gå etter kompetanse. Det tror jeg er et veldig viktig råd. Vår erfaring er at mange hiver seg på forholdsvis krevende turer, og kanskje også har ambisjoner om å gå på en topp, uten å være forberedt på hva det innebærer, forklarer han.

Men hvordan tilegner man seg den kompetansen? 

– Man må jo begynne et sted og da er jo kurs en god inngang til det, eller så kan man være med på arrangerte turer med en turleder. Men først og fremst må man ha et realistisk forhold til ”hva kan jeg”, og gå turen etter det.

Haukelifjell. Foto: DNT/Flickr
Haukelifjell. Foto: DNT/Flickr

Tenk på turkameraten din

I tillegg til innsikt om egen evne, må man også ta hensyn til de man går på tur sammen med. Det er ikke sikkert turkompisen din er i like god form som deg, eller like erfaren som deg.

– Ha som en ledesnor at du ikke skal ha ambisjoner på gruppas vegne. For eksempel, det å kunne gå på en topp kan være kult, men ikke nødvendigvis hvis folk er utrent og det blir for langt og krevende.

– Husk fjellvettregel nummer 8: vend i tide. Og den er viktig. Det er mange som har store ambisjoner og vilje, men så glemmer man at man skal tilbake – og det er like langt tilbake. Dermed skapes det både farlige situasjoner og, i bestefall, utrivelige situasjoner, sier Bergrem.

Oversikt over noen av de kvistede vinterløypene i Norge. Klikk her for å få en full oversikt.
Oversikt over noen av de kvistede vinterløypene i Norge.

Forbered deg til korte turer

Men hvor godt forberedt skal man være til korte turer?

– Det som er saken med fjellet er at været kan komme veldig fort, så det er ikke sånn at du ikke behøver å ta hensyn dersom du bare skal gå en time. Du kan gå deg bort på 50 meter. Man må tenke sikkerhet også på korte turer.

– Men det er lettere i skogsterreng. Så i marka, og med gode værmeldinger, er ikke risikoen så stor. Det kan alle, selv uten trening, få til. Ha likevel med en ekstra genser og sokker så man kan klare seg hvis det blir kaldere enn man trodde. Alle må tenke, men ulike turalternativer krever ulike typer forberedelser og kunnskap, avslutter Bergrem, som selv mener fjellvettregel nummer to er den viktigste: Tilpass turen etter evne og forhold.

Klikk her for å se Turistforeningens anbefalte pakkelister til forskjellige turer.