”I started my first business when I was eight.”

Santa Monica.

En endeløs rekke med biler suser forbi oss. I disse bilene sitter det mennesker som alle har et mål: De skal hente noe, de må rekke noe, de skal i et møte, de skal tjene til livets opphold, de har drømmer; kanskje til og med om å endre verden. Personen vi er på vei for å treffe, havner i den siste kategorien.

Han er allerede på Newsweeks liste over 50 menn som har forandret Amerika, og han har sett muligheter der andre ikke ser noen ting. Han har tjent masse penger, og han har tapt masse penger. Han har gjort ting han angrer på, og han sier selv han ikke nødvendigvis lærer av sine feil. Han er gründer, far, teknologiskaper og ektemann. Alt på en gang.

Jeg snakker om Nolan Bushnell. I dag er han daglig leder i BrainRush, men han har startet, drevet og solgt mange firmaer før dette. Han har til og med vært sjefen til Steve Jobs, sagt nei til aksjer i Apple og eid to jetfly før dette.

Nolan
Nolan Bushnell – gründer, far, teknologiskaper og ektemann

 

 

Åpenhjertig førstemøte

Vi møter Nolan i BranRushs lokaler i Santa Monica. Vi går forbi et tomt butikklokale som har store vinduer ut mot gaten. Det bare ligger der og venter på å bli fylt opp med noe nytt og spennende. Kontorlokalene til BrainRush, som ligger fem etasjer over dette, er derimot ikke tomme. Alle veggene er malt i svart tavlemaling og det er skrevet med fargerikt kritt over alt. Nye planer, ideer og tanker fyller alle rom i det ellers beskjedne lokalet.

Ved inngangsdøren står en anonym pult inntil den svarte veggen, men ser du litt nøyere etter legger du merke til tredemøllen som er plassert under den. Og midt på gulvet står et lite treningsapparat. Et sånt som du får kjøpt på TV-shop, som lover slankere midje og sterkere bein. Til vår positive overraskelse er det ryddet litt plass til aktivitet i det innovative kontorlandskapet.

”Hi. We are here to see Nolan. Is he in?”

”Oh… No, his not. Let me call him for you guys.”

Vi fortsetter å se oss rundt, lese på veggene og lokalisere en plass vi kan sette opp kameraene. Litt nervøse er vi jo også. Sjansen for å bli star struck er definitivt til stede.

Bare et par minutter senere kommer Nolan smilende inn døren. Avslappet antrukket i t-skjorte og en brun bomulls-blazer.

”Hi. So nice to meet you”, sier han før han i det hele tatt har rukket å ta oss i hånden.

Nolan Bushnell er en imøtekommende , positiv og engasjert person.
Nolan Bushnell på BrainRushes kontorer i Santa Monica.

Han prater åpenhjertig om kontorlokalet, BrainRush og at han prøver å holde seg i form ved å ta trappene opp fem etasjer hver dag. Han trener også to økter i uken med en personlig trener, og ser på seg selv som i relativt god form, og det er nettopp på grunn av trening og helse at vi treffer Nolan.

Vi skal starte et treningsprogram med han. Et treningsprogram basert på flere tiår med forskning fra NTNU, som alt fra hjertepasienter til idrettsstjerner benytter seg av. Vi skal hjelpe Nolan å komme i form, i en alder av 73 år. Alder er nemlig ingen hindring, og det skal vi bevise.

Den må tidlig krøkes som god krok skal bli

«I only have until three o’clock. I have a meeting», sier Nolan i det han setter seg ned ved det ovale møtebordet. Han blir nesten overdøvet av trafikken som suser forbi utenfor de åpne vinduene.

Vi lukker dem for å stenge ute støyen.

En yngre utgave av Nolan Bushnell - før Atari og Chuck E. Cheese. Foto: Privat
En yngre utgave av Nolan Bushnell. Foto: Privat

“My wife always say: sit up straight, that way you look less fat”, sier Nolan i det kameraene skrus på. Han retter seg opp mens han ler hjertelig.

Dette første møte med Nolan er for å bli litt bedre kjent med han, hans liv, hans treningsvaner og hans ambisjoner. Og vi skal filme hele intervjuet med han, så alle som ikke vet hvem han er kan bli litt bedre kjent med han.

Vi skrur på mikrofonen, og starter å snakke om hans første bedrift.

”Actually, my first business was when I was eight years old.”

[vimeo code=»159963619″]

Allerede som 11-åring tok Nolan et nytt karrierevalg, og åpnet bedriften ”Bushnell Repair”. En bedrift som ga næring til hans kjærlighet for elektronikk.

Why this love for electronics?  

“Curiosity, I Think. And I was always tinkering with electronics, and building stuff. I was a Ham Radio Operator, which is what you are when you’re a geek in the 50s.”

[vimeo code=»159967829″]

Nolan Bushnell + Atari

Nolan er kanskje mest kjent for Atari, et selskap som produserte arkadespill og spillkonsoller. Han grunnla selskapet i 1972, som ble spesielt kjent for spillet Pong. I tillegg blir flere av egenskapene Atari hadde på sine datamaskiner, fremdeles brukt i dagens operativsystemer. Så Nolan var med på å forme utviklingen av dagens moderne spillkonsoller og datamaskiner. En ekte innovatør, og én av grunnene til at han er på listen til Newsweek.

Ted, etc hi res
Foto: Privat

Nolans tekniske ferdigheter og interesser kom fram allerede i ung alder da han begynte å reparere Tver, men hvor kom arkadespillene inn? Hvor fant han en kjærlighet så stor at han skapte et firma som skulle vise seg å gi han tittelen ”One of the founding fathers of the video games”?

[vimeo code=»159963609″]

Å selge en stor suksess

Da Nolan startet Atari i en alder av 29 så han ikke for seg at han skulle produsere spillkonsollen og arkadespillene. Han ville kun jobbe med design.

[vimeo code=»159963622″]

I løpet av sin karriere har Nolan startet mer enn 20 selskaper, og ”spillbedriften” Atari er ett av de som har vært mest innbringende.

“I remember telling my friend that: all I need is a million dollars, and I never have to work again. Cause in those days I lived on 2000 dollars a month, and I hadn’t precede myself as a multi millionaire. And it was surprising when it happened”, sier Nolan med et stort smil om munnen.

Men, pengene skulle ikke vare evig.

Nolan in factory
Foto: Privat

Selv om Atari gikk bra lenge, og Nolan tjente gode penger på firmaet, kom han likevel til punkt der han måtte ta et vanskelig valg. Han trengte å lansere Atari VCS, en spillkonsoll som ikke hadde innebygde spill, men som hadde spill på kassetter. Med andre ord: forgjengeren til Nintendo, Sega og Playstation, for å nevne noen.

”I needed a huge amount of cash.”

[vimeo code=»159972298″]

Var på feil side

Å selge Atari bare er én, av mange ting, Nolan sier han angrer på i livet.

“Oh yeah. I have hundreds, no thousands, of regrets”. Nolan ser ut I luften, som om han tenker tilbake og lurer på hvordan livet ville vært om han kunne gjort om igjen noe av det han angrer på.

Men, uansett om han angrer på mange valg har ikke disse feilstegene stoppet han fra å utvikle seg videre. Nolan har et øye for muligheter, og han har i dag liste på liste med prosjekter han ser et potensiale i. Jeg vet ikke om han hadde en liste den dagen han forlot Atari, men han hadde i hvert fall en plan, og det var å fortsette i spillbransjen,

nolan-playing-tank-1975
Foto: Privat

“At Atari we were selling arcade games for 2000 dollars a piece, but during their lifetime they were earning 40 000 dollars. I said: I am on the wrong side. I should be on the operator side of this. “

Og så ble familierestauranten Chuck E. Cheese åpnet.

“Chuck E. Cheese was a desire to create a big arcade, with a draw all over the nation. It was aimed at families because we knew that kids loved our games. We also knew they were only to be found a few places in the States. I knew if I had a venue that was acceptable for kids and their families, that I’d have a constant flow of traffic. It turned out to be right.”

[vimeo code=»159963618″]

BrainRush

Vi ser klokka tikke. Det er kun 30 minutter til Nolan skal i et nytt møte, og vi rekker ikke gå gjennom alle bedriftene han har startet opp. Vi hopper til den han driver i dag: BrainRush.

“At BrainRush our mission is to unleash the genius in each of us with smarter learning, fostering a passion for discovery and an optimism for life”, står det på BrainRush sin Facebook-side.

Nolan fekter med armene mens han ivrig forteller om det Amerikanske utdannelses systemet:

“It’s horrible. It’s bureaucratic, it’s process driven, and everybody is fumbling around bumping into each other – and they don’t want to change. You cant even get tablets in to most schools. I was expecting, kind of naively, that by 2016 all the schools would have tablets for everybody. Do you know how many tablets there is per students in California right now?”

Vi rister på hodet.

“Less than one percent! Stupid! It’s just criminal!”, sier han før han beklager all gestikuleringen, og håper han ikke ødelegger for filmingen.

[vimeo code=»159967763″]

Andre prioriteringer

Nolan er definitivt en lidenskapelig mann, og han sitter på enormt mye kunnskap innen forskjellige bransjer og det Amerikanske markedet. Vi er som svamper og trekker til oss alt han deler av kunnskap. Vårt mål er jo å etablere oss i Amerika, og tilby helsefremmende trening til Amerikanere.

Nolan forklarer at en persons kun klarer å konsentrere seg i 15 minutter, dersom man bare leser noe eller hører på noen og ikke blir involvert i læringsprosessen i større grad. I vårt tilfellet, i denne situasjonen, stemmer det altså ikke da vi etter 1 time fortsatt er i dyp konsentrasjon.

Nolan angrer på å ha startet Robot-firmaet sitt. Han mener i dag at teknologien ikke var på plass enda. Foto: Privat
Nolan har også solgt roboter i løpet av sin lange karriere, men det er én av tingene han angrer på i dag. «I lost a lot of money», sier han åpenhjertig. Foto: Privat

Men til tross for mange suksesser og engasjerende evner har Nolan også møtt en del motgang, og han har fått mange ”nei” i løpet av sin karriere. Vi lurer på hvordan han har klart å holde motivasjonen opp gjennom alt.

“Well, I have always believed that most people are stupider than I am, and the fact that they didn’t believe in my ideas were their problem, not mine. Somebody would probably call that intellectual arrogance.”

What do you call it?

Self confidence.”

Love it and be passionate about it

Før vi pakket sammen de tre kameraene våre og den nye kunnskapen vi hadde fått måtte vi selvfølgelig spørre Nolan om råd. Hvis han kunne dele noe av den kunnskapen han har tatt med seg etter så mange år som gründer, hva ville han da si?

[vimeo code=»159967718″]

“Alright, should we wrap this up, cause it’s telling me I need to stand”, sier Nolan og peker på smartklokka på armen.

Alle reiser seg og rister litt løs. Vi får en demonstrasjon av tredemøllepulten før han klapper oss på skulderen og tar trappene ned til det tomme butikklokalet og den evig-trafikkerte gaten.

Vi ble definitivt litt starstruck.

To be continued…

Følg med i neste ”episode”. Den handler om treningsprosjektet med Nolan, og utviklingen han har hatt siden han begynte å trene med Myworkout.

[vimeo code=»157044957″]

2 thoughts on “”I started my first business when I was eight.”

Comments are closed.