Løp for livet 🎀

Da jeg var 8 år og broren min 10, fikk mamma brystkreft. Jeg husker det som om det var i går, da vi fikk besøke henne på sykehuset etter operasjonen. På firemannsrommet på RIT var det ingen stoler til overs og mamma hadde for vondt til å ha oss oppe i senga med seg. Jeg skled ned langs veggen til jeg traff gulvet. Under senga, hang en pose med blod. Jeg var sikker på at mamma aldri kom til å komme hjem igjen. 

Marit Sofie Emaus, prosjektleder Myworkout

Mangel på informasjon 

Etter en tid med mange rare middager og en sliten pappa på hjemmebane, så kom hun hjem. Lite visste vi om hva behandlingen hadde gjort med mamma. Selv om både hun og vi ønsket at livet skulle bli som før, så ble det ikke det. Senskadene skulle det ta tid før vi så tydelig, men de kom og de er der fortsatt. 

På denne tida var det ikke vanlig å snakke med barn om hva kreft er, hva behandlingen gjør og hvordan den påvirker. Heldigvis har dette blitt mye bedre. Takket være kreftforeningen og deres innsats, så er pårørende nå en del av behandlingsforløpet. 

9 kvinner hver dag

Du kjenner sikkert noen som har eller har hatt brystkreft? Kanskje har du vært igjennom det selv? Hver dag får 9 kvinner i Norge beskjed om at de har brystkreft. Alle disse 9 er forskjellige og trenger ulik behandling. Derfor er det så flott at årets Rosa Sløyfe aksjon tar for seg nettopp dette. Unik men riktig, behandling til hver enkelt.  

Hva har vi til felles? 

Hva har kreftforeningen og Myworkout til felles? Vi er begge opptatte forskning og av fysisk aktivtet for å bedre livskvaliteten og for å forebygge livstruende sykdom. 

-“ De medisinene jeg går på gjør at muskelmassen min kjappere svekkes. De kan også gjøre meg nedstemt. Etter jeg ble ufør har jobben min vært å holde meg i aktivitet. Jeg blir gladere og kroppen sterkere“ Anita Emaus, 66 år (biologisk alder 53). 

«Mamma og jeg på rosa sløyfe-løpet»

Hvorfor er fysisk aktivitet viktig for å forebygge brystkreft?  

  • ✅ Risikoen for overvekt reduseres 
  • ✅ Blodsirkulasjonen øker og derfor fjernes skadelige stoffer kjappere
  • ✅ Tarmbevegelsene blir bedre. Farlige stoffer passerer raskere
  • ✅ Immunforsvaret styrkes grunnet flere hvite blodceller
  • ✅ Humøret blir bedre 

Maks uflaks

10 år etter mammas brystkreftoperasjon ble hun syk på nytt. Vi kommer ikke unna at livet kan være fryktelig urettferdig. Mamma har alltid vært en aktiv dame, men husker selv at i perioder av livet var det ikke tid til å trene. Fysisk aktivitet alene er på ingen  måte en billett til et liv som kreftfri. Men vitenskapen har nok en gang vist at det er en av de beste metodene for å forebygge, utsette og minimere sjansen for at det skulle hende deg.

Så hvis du ikke digger trening, så gjør likevel som mamma og jeg- løp for livet og gjør det til en del av jobben med å få fortsette å være deg 💗

⭐️ Myworkout donerer 10 kr, for hvert biologiske år, våre bedriftskunder i konkurranse, klarer å redusere i oktober 2020. Vil du også bli med å gi din støtte? Supert! Det er enkelt via linken under: