Den første økten på tredemølla 👌

Det er en tidlig novembermorgen. Ute er det hverken bitende kaldt eller behagelig varmt.  Jeg får unna noe på macén mens jeg venter på at telefonen skal ringe. Håvard er på vei for å trene på tredemølla. Sammen skal vi finne ut hva som er hans nivå å trene på akkurat nå. Det er første gang vi skal møtes in real life. 

Presis til trening på tredemølla ⏰

Noen minutter før klokka 09:00 er han på plass. Han forteller at han har prøvd appen utendørs, men ikke helt har klart å finne farten han skal legge seg på. Dette har ført til at intervallene har blitt til to minutters drag og 6 minutters pause 🤷🏼. Vi blir enige om at det ikke er like effektivt som fire minutters drag. Stilige joggesko blir tatt på og vi beveger oss mot tredemølla 👟

Hvordan skal oppvarmingen oppleves? 🤔

Håvard er plassert på mølla, telefonen med appen ligger foran ham. Vi stiller inn mølla på 5% stigning. Jeg står på sida og kjenner jeg er litt misunnelig for at ikke jeg også får trent fra morgenen av denne dagen 😤. Vi setter i gang mølla og trykker start på appen. 6 minutters oppvarming skal være tilstrekkelig for å gjennomføre en 4×4. Foretrekker du å varme opp lenger, er det selvsagt helt lov.

Tips til oppvarmingen: 

✅  Dette er faktisk bare oppvarming. Puls/pust og kroppstemperatur skal øke, slik at du er i stand til å trene optimalt. 

✅  Øk gjerne intensiteten progressivt. 

⚠️  Varmer du opp for hardt vil det gå utover din evne til å yte i intervallene. Varmer du opp for lett, blir du litt “bakpå” i det første draget. Men andre ord; du vil ikke få full uttelling av treningen din. 

Innviklet? Neida, du vil kjapt finne balansen i dette! 

Hvordan skal dragene oppleves? 😅

For Håvard virker 6 minutter som mye. Men det tror jeg er for at han virkelig gleder seg til å finne ut hvilken intensitet han skal begynne å trene på. Vi starter intervallet med utgangspunkt i den farten han i snitt holder, når han løper lengre turer. Dette fordi vi vet at på lengre turer finnes det naturlige intervaller i både fart og stigning. Etter 90 sekunder begynner Håvard å puste tyngre. Vi fortsetter å prate slik at jeg kan ta “snakke testen” på ham. Han må trekke pusten mellom annethvert ord. “Yes!!” tenker jeg. Han er i sonen ⭐️. 

Tips til intervall dragene på tredemølla: 

✅   Du skal ikke bli stiv i beina

✅  Du skal ikke klare å snakke i hele sammenhengende setninger

✅  Du skal kunne holde farten i ett minutt til hvis du måtte

✅  Du skal ha muligheten til å gjennomføre nye 4 minutter når treningen er over, hvis du måtte.  

Hvordan skal de aktive pausene oppleves? 😀

“Hva skal jeg gjøre i de aktive pausene?” Spør Håvard. Jeg svarer:  “Den aktive pausen er din venn, så for all del, ikke drit i den!”. Disse pausene er der for at du skal kvitte deg med melkesyre. Når du trener slik at du blir andpusten, så vil kroppen din etterhvert begynne å produsere melkesyre, enten du vil det eller ei. For at du skal kunne gi hjertet ditt den treningen som det trenger for å faktisk bli sterkere, så må du kvitte deg med denne syra i mellom dragene. Om du jogger lett eller går, er opp til deg, men det er viktig at du holder kroppen i gang mens pusten og pulsen roer seg. Stopper du helt opp, vil syra samle seg i muskulaturen og du vil stivne. 

Tips til de aktive pausene: 

✅   Du skal få igjen pusten og klare å snakke i sammenhengende setninger

✅  Du skal ikke stoppe opp!

✅  Du kan, hvis du vil, progressivt øke intensiteten inn mot neste drag de siste 90 sekundene av pausen. 

Gjenta 4 ganger og du er ferdig 🤩 

Etter 31 minutter er treningen ferdig. 16 minutter i en magisk sone har ifølge statistikken gjort Håvard en halv prosent sprekere. Vi starter nedvarmingen og gjentar det vi gjorde i de aktive pausene, for å bli kvitt melkesyra. Håvard sine drag ble ikke helt jevne. Det viste seg at når vi ikke prata så mye, så hadde han mer å gå på og kunne derfor øke farten litt. Vi ble enige om at han skulle forsøke å fullføre neste intervalltrening med samme hastighet som han hadde på dagens siste drag. Deretter skal han øke litt etter litt og på denne måten bli i god nok form til å kunne løpe både langt og lenge. 

etter økt på tredemølla
Bilde fra: https://www.instagram.com/howielearnstorun/

Følg med videre for å finne ut hvordan Håvard løser hverdagen kombinert med trening og livsstilsendring. 

One thought on “Den første økten på tredemølla 👌

Comments are closed.