Ville se effekten av tre ukers inaktivitet

Knut Løkke, daglig leder i Myworkout, er en aktiv person. Han trener mellom tre og fire ganger per uke, i tillegg til hverdagsaktiviteten som tre barn i alderen 2-13 år fører med seg.

– Jeg ser på meg selv som en aktiv mosjonist, sier Knut selv.

Så fikk han plutselig beskjed av legen om å ikke trene på tre uker etter en operasjon.

Les mer om Myworkout her.

Snudde beskjed om inaktivitet til et selvstudie

 – Jeg var forberedt på å måtte holde meg i ro noen dager, men tre uker syntes jeg var i overkant. Jeg tvilte egentlig på at jeg kom til å ta det med ro så lenge, så jeg tok det ikke så hardt der og da, sier Knut om den kjedelige beskjeden fra legene.

Da det gikk opp for den aktive lederen at han faktisk måtte ta det med ro, bestemte han seg for å gjøre hele situasjonen om til et selvstudie. Eller, ”donere kroppen til forskning”, som han selv kalte det.

Knut ville finne ut hvor mye hans biologiske alder ville øke da han gikk fra å være over gjennomsnittet aktiv, til å sitte på sofaen. Derfor testet han sitt oksygenopptak og sin biologiske alder dagen før operasjonen, og ville teste seg igjen etter tre uker med inaktivitet.

D28C9C73-7927-4F2D-B650-FB2AAD0D9D17
Dette skjermbildet viser Knut Løkke sin biologiske alder og oksygenopptak før perioden med inaktivitet. Bildet er hentet fra hans profil på myworkout.no, der man får tilgang til en biologisk alder-test på tredemølle.

Svekket selvbilde

Trening er ferskvare. Tre ukers sengeleie tilsvarer 30 års aldring”.Dallas Bed Rest and Training Study 2001

Den første uken etter operasjonen var Knut stort sett sengeliggende, og forflyttet seg kun når han måtte. Det tok ikke lang tid før han kjente inaktiviteten på kroppen. Knut forklarer at han spesielt merket det når han gikk trapper, men det var ikke de fysiske følgende som var den største utfordringen.

– Jeg følte meg som en vannballong som stadig ble fylt med vann. Jeg hadde lite energi og ble trett tidligere enn normalt på kvelden. Det verste var nok likevell det dårlige selvbildet jeg fikk av å føle meg så svak, forklarer Knut.

– Det hjalp litt på humøret da jeg tenkte at jeg «donerte» kroppen til denne testen, for å se hva inaktivitet gjorde med kroppen. Da ble det en mening med det, fortsetter han.

Verre enn forventet

Da Knut endelig kunne trene igjen var det en lykkens dag. Allerede i lunsjen på jobb den dagen dro han ut Trondheims-marka for å teste helsa.

– Rett før testen var jeg ganske positivt, fordi jeg visste at jeg var i stand til å løpe, men jeg forventet å få dårligere resultat. Jeg sa det vel like før jeg startet testen at jeg forventet å gå ned fra 55 til 51 i oksygenopptak. Da ville jeg fortsatt være 20 år i biologisk alder, sier den daglige lederen.

Knut forklarer videre at det var deilig å komme i gang igjen med treningen etter tre uker uten aktivitet, og at han endelig følte seg som seg selv igjen. Resultatet av testen var derimot sjokkerende. Knut ble over 20 år eldre i biologisk alder, og gikk fra 55 til 40 i oksygenopptak.

– Jeg ble ikke overrasket. Jeg ble sjokkert! At det går an! Jeg vet at jeg løp med riktig intensitet, sier han.

IMG_0019
Dette er et skjermbilde hentet fra appen Myworkout GO. Appen gir deg muligheten til å teste din biologiske alder og ditt oksygenopptak utendørs på egenhånd.

Les mer om Mybioage her.

Ble du motivert av å få et så stor nedgang i biologisk alder på så kort tid, eller var det bare demotiverende?

– Dette er min brutale virkelighet og nå skal jeg komme i form, tenkte jeg. Jeg vet jeg kan forbedre resultatet mitt og komme i mye bedre form, og det motiverer meg kanskje mest.

Hvordan skal du klare å komme i bedre form nå som du kan begynne å trene igjen?

– Jeg skal bruke appen Mybioage og trene utendørs intervalltrening. Det blir litt fotball og sykling også, men det er intervallene som skal løfte meg i form. Det gleder jeg meg til. Bare vent – I’ll be back!

One thought on “Ville se effekten av tre ukers inaktivitet

Comments are closed.