Påvirker genene hvor mye du kan forandre deg?

genene

«Det ligger i genene», sier man ofte når man beskriver en persons egenskaper eller prestasjoner. Det faller seg jo ganske naturlig, vi kan jo med det blotte øyet se at høye foreldre ofte får høye barn, for eksempel. Også andre egenskaper har en tendens til å gå i arv, tenker kanskje de fleste av oss. Gode og dårlige egenskaper. At det bare følger slekta. Lite man kan gjøre noe med, vi er bare født sånn.

AV FRODE STENSENG, PROFESSOR I PSYKOLOGI

Sammenhengen mellom genene og sykdom

I mange tiår har man forsket på hvilke gener som gir sårbarhet for sykdommer, fysiske og psykiske, og hvilke gener som henger sammen med ulike personlige egenskaper. Man hadde tiltro til at genmaterialet vårt ville avdekke disse sammenhengene, men foreløpig er resultatene skuffende: vi klarer ikke i særlig grad å identifisere gener for fedme, avhengighet, ADHD, depresjon, og lignende. Vi er ikke i nærheten av å finne gener for selvdisiplin, personlighet, eller motivasjon. 

Går intelligens i arv? 

En oppsummeringsstudie konkluderte med at mindre enn femten prosent av barns skoleprestasjoner er arvet gjennom bestemte gener, og det vil si at mer enn 85 prosent av genene for skoleprestasjoner enda ikke er funnet. Og hvordan disse genene innvirker på skoleprestasjoner er vi ikke i nærheten av å forstå enda. Vi ser jo at kroppshøyde er arvelig, men forskere har bare funnet rundt tjue prosent av genene som bestemmer høyde, da gjenstår det 80 prosent. Derfor har man lenge snakket om en krise i genetisk forskning; vi vet at mange egenskaper er arvelige, det er gjennomført enorme studier med mange hundre tusenvis av deltakere, men vi sliter med å finne de bestemte genene.

Hvordan påvirker genene din treningseffekt? 

Så hvordan er dette relatert til din trening? For det første, hvis du tror at din begrensning for å komme i bedre form ligger i genene dine, så tar du trolig feil. Alle er født med et enormt potensial til positiv utvikling, kroppen er ekstremt formbar og tilpasningsdyktig. Ingen er født i dårlig form, men mange strever med å utnytte mottakeligheten kroppen har for å bli sterkere, mer smidig, mer utholdende. 

Alle kropper er trenbare

For det andre, så peker forskningen på at din form ligger i dine hender, ikke i genmaterialet ditt. Klarer du å få gjennomført treningsøkter med høy intensitet et par ganger i uka, så vil din kropp raskt respondere på dette, og sette i gang prosesser som gjør deg i bedre form. Pluss at du vil føle deg bedre, og du kommer i bedre humør.    

Med andre ord, det er fånyttes å tenke at man er født lite atletisk, lat, eller med andre begrensninger. Det står ikke skrevet i stjernene, eller genene, hvilken fysisk form man skal være i. Alle kropper er trenbare, også din. Test den, og du vil raskt oppleve at den liker å bli utfordret.