5. mai var det duket for en ny helsetest på Powel. Og det er ikke bare helsa til deltakerne som blir bedre, dette ga også få ringvirkninger på bedriftens økonomi.
All foto: Terje Trobe.Artikkelen fortsetter under videoen.[vimeo code="127239600"]Det har gått ti uker siden Myworkout sparket i gang IFU-prosjektet med Powel, og siden den gang har de ti ansatte i pilotgruppa fulgt et intervallprogram utarbeidet av medisinprofessor Jan Hoff.
Les mer om IFU prosjektet her.
– Det vi typisk ser er at deltakerne har blitt rundt ti år yngre i snitt etter ti uker, sier Hoff, som også er en samarbeidspartner av Myworkout. Hoff har lang fartstid som forsker, og har vist, ikke bare gode, men livsviktige effekter ved fire ganger fire intervaller. Blant annet kan det forbygge hjerte- og karsykdommer, slag, KOLS, psykiske lidelser, redusere risikoen for livsstilsykdommer med 25 prosent og forlenge livet ditt med femten friske leveår – Så de ansatte på Powel var ivrige etter å sette i gang det nye treningsregimet for ti uker siden.
Men la oss ta et lite tilbakeblikk, og høre hvordan treningen har gått siden den første helsetesten.Det er ikke uvanlig at den hektiske hverdagen sluker noen av treningsdagene, og det var intet unntak på Powel. Det var derfor noen som var ekstra spente på resultatet av helsetesten, som skulle gi dem deres biologiske alder og det maksimale oksygenopptaket deres.
Les mer om helsetesten og de første målingene til Powel her.
Ved første måling for ti uker siden fryktet Øystein Sæther, økonomidirektør i Powel, at det ville bli en negativ opplevelse. Han ble da målt til en biologisk alder på 57, med et oksygenopptak på 34,3 ml/kg pr. min.– Jeg trena bra i starten, men jeg har møtt på en del utfordringer med tanke på tid og muligheter – men jeg tror jeg skal få det litt ned, sier han spent.Ved forrige test var også avdelingsleder i Powel, Elisabeth Tangvik Almaas, litt redd for hva testen ville vise. Hun ble da positivt overrasket med en biologisk alder på 20 år og et oksygenopptak på 42,2. Hun tror, til tross for litt for lite trening, at hun vil få gode tilbakemeldinger på også denne testen.– Jeg tror jeg er i bedre form, så det blir spennende å se, sier hun før hun løper og kaprer den siste ledige tredemølla i lokalet.
Så hva ble resultatene?– Da har jeg akkurat tatt testen, og det var fenomenalt, sier Øystein.– Jeg har gått fra 57 til 23 år i biologisk alder, og jeg har økt oksygenopptaket fra 34,3 til 48,5. Det er en fantastisk bra forbedring, så da hjelper det, fortsetter han.Elisabeth var også strålende fornøyd med dagens resultater.– Jeg er veldig godt fornøyd! Det var framgang, noe jeg var litt usikker på. På oksygenopptaket gikk jeg fra 42,2 til 45,5, noe som tilsvarer omtrent syv år i biologisk alder, så det er jeg veldig godt fornøyd med.– For meg er det et bevis på at det faktisk funker med intervalltrening, legger hun til.
Til sammen har de ansatte på Powel gått ned hele 60 år i biologisk alder med intervalltrening to ganger i uka!Medisinprofessor Hoff er ikke overrasket over de gode resultatene.– I blant så får vi bedre resultater enn at folk blir ti år yngre på ti uker, sier han med referering til Øysteins knallgode resultater.– Det er ikke helt uvanlig at de som i utgangspunktet har kapasiteter tilsvarende en på 50 til 60 år kan nærme seg 20års-alderen etter ti uker med trening.
Hoff forklarer hva tallene betyr:– Med et gjennomsnitt på 6,6 mL/kg per minutt forbedring i oksygenopptak betyr det at gruppen er blitt mer enn 10 til 15 år yngre. Det betyr 25 til 35 prosent redusert risiko for å pådra seg livsstilsykdommer og tidlig død. Og det er ikke bare helsa til deltakerne som blir bedre, dette kan også få ringvirkninger og påvirke bedriftens økonomi.– Basert på tidligere undersøkelser betyr det i gjennomsnitt tre til fire reduserte sykedager per deltaker per år, og en økning i produksjonen på omtrent fem prosent, sier han.
De ni Powel-ansatte som deltar i prosjektet var allerede ganske spreke, og har kanskje ikke tre til fire sykedager å spare, men i følge Hoff vil effekten basert på andre arbeidsplasser være gjeldene for gjennomsnittet av bedriften.– En lignende effekt skalert til alle ansatte gir meget store økonomiske gevinster. Selv om det vil være vanskelig å følge opp alle ansatte like godt som de ni i piloten, og man kan ikke forvente at alle ansatte er like motivert. Llikevel vil gevinstene av å få en fysiologisk eller biologisk yngre arbeidsstokk være store, forklarer Hoff.
Første del av prosjektet med Powel er med denne testen gjennomført, der pilotgruppa skulle gjennomføre et treningsregime – og nå er det duket for del to av prosjektet.– Det har vært viktig å kjøre første del av prosjektet med manuell tilrettelegging for at deltakerne skulle kjenne på det med motivasjon, fleksibilitet, at de skal få tiden til det her – for nå går vi inn i fase to som handler om akkurat det.Det sier Knut Løkke, daglig leder i Myworkout. Han forklarer videre at det nå skal jobbes med en motivasjonsmodul – hva er det som gjør at du får lyst til å trene.– Vi snakker om konkurranser og målsettinger; mellom deg selv og én kollega, konkurranser mellom forskjellige avdelinger i bedriften.
Det er så mange måter vi kan sette opp dette til å bli en artig greie, forklarer han.For at Myworkout skal finne den perfekte modellen for både Powel og framtidige bedriftskunder må det samarbeides tett med pilotgruppa.– Nå vet dem hvordan det er å være med i et treningsregime og da har vi et kjempebra utgangspunkt, sier Løkke.– Så nå begynner moroa!
Test ditt maksimale oksygen opptak og biologiske alder Myworkout GO. Last ned gratis for iOS eller Android.
Get in touch
Resources