Vi har tatt en prat med Frank Eirik Abrahamsen, førsteamaneusis ved Norges Idrettshøgskole. Vi ønsket å få tips til hvordan man kan holde på treningsmotivasjonen og hvordan man kan motivere seg til å gjennomgå en livsstilsendring.
Vi har tatt en prat med Frank Eirik Abrahamsen, førsteamaneusis ved Norges Idrettshøgskole. Han jobber ved Seksjon for coaching og psykologi og har ”programansvar for Bachelor i idrettsvitenskap med spesialisering i trening, coaching, og idrettspsykologi”. Vi har valgt å prate med nettopp han fordi vi ønsket å få tips til hvordan man kan holde på treningsmotivasjonen og hvordan man kan motivere seg til å gjennomgå en livsstilsendring.
Noe av det første Frank Eirik nevner er selvbestemmelsesteorien. Dette er en teori som er basert på tre psykologiske behov: selvbestemmelse, kompetanse og tilhørighet. Teorien sier at når disse tre behovene er tilfredsstilt, er vi lettere motivert, produktive og fornøyde.– Man vet at kunnskap er motivasjon. Det å føle at du har ferdigheter hjelper på motivasjonen.– I tillegg hjelper det med en følelse av tilhørighet, at man har støtte hjemmefra eller lager treningsavtaler med venner. Dette gjør det litt mer forpliktende. Det er også viktig å ikke føle at treningen er tvang, det må være selvbestemt.
Frank Eiriks erfaring, etter å ha jobbet med mennesker i flere år, er at vi kan være litt ubevisst på hva vi egentlig ønsker – hva som faktisk er vår motivasjon til å gå igjennom en forandring. Han anbefaler at man setter av litt tid i starten av en stor endringsprosess til å reflektere over hva som er målet med endringen.– Skriv gjerne ned hvorfor du ønsker en endring. Da blir det ikke bare en følelse, men mer konkret. Det kan også tas fram og brukes som en påminnelse dersom motivasjonen daler.
Frank Eirik sier også at det er viktig å ikke bite over for mye i starten, og at du bør finne aktiviteter du gleder deg til å gjøre.– Det er lettere å begynne med noe du liker enn å slutte med noe du liker. Ikke slutt å spis sjokolade, men spis mindre. Ikke begynn med seks økter i uka, begynn med 2 og gjør noe smått de andre dagene. Gå en tur for eksempel.
Men hva med belønning? Er det motiverende?– Belønning er en sårbar form for motivasjon. Den er ikke sterk, men når du mangler all annen motivasjon, kan det fungere. Men, det lønner seg å se på nytten du får av endringene først. Det er en bedre form for motivasjon.I følge Frank Eirik skiller man på ytre og indre motivasjon, der belønning er en ytre, eller mer kortvarig, motivasjon.– Ytre og indre motivasjon er kvalitativt forskjellige, og den indre motivasjonen holder mye lengre.
Dersom du har indre motivasjon, trenger du ikke noe annet. Da er aktiviteten i seg selv så motiverende at du ikke trenger at noen heier eller gir deg ros.Det er derimot den ytre motivasjonen som får deg gjennom de tunge treningsøktene. De øktene du sliter med å gjennomføre og gi alt i.– Da hjelper det med positivt selvsnakk og selvbekreftelse. Noen idrettsutøvere skriver også opp motivasjonen et sted de ser det. Ei håndballutøver hadde for eksempel tegnet en sol i håndflaten. Det minnet henne om det hun skulle gjøre og hvilken holdning hun skulle ha når hun gjorde det.
Helt til slutt kommer Frank Eirik med noen tips til deg som ønsker å gjennomgå en livsstilsendring. Han sier du bør bruke tid på å tenke på det positive utfallet av endringene dine: At det blir lettere å gå i trapper, du føler deg freshere, du får på deg favorittklærne eller at det blir lettere å leke med ungene.– Også er det viktig å lage seg en plan, men ikke falle helt ut av det selv om man går litt vekk fra den.– Jeg skal prøve å komme med en sammenligning.
De fleste av oss har kjørt til jobb og blitt forsinket på grunn av for eksempel kø, men vi har jo ikke snudd og kjørt hjem av den grunn. Dette kan overføres til livsstilsendringer. Det kan hende det skjer noe underveis så man må utsette den planen man hadde, men man blir bare litt forsinket. Dersom man ikke stopper kommer man i mål til slutt. Se heller på det som en omkjøring.
Test ditt maksimale oksygen opptak og biologiske alder Myworkout GO. Last ned gratis for iOS eller Android.
Get in touch
Resources