Fra sjokkert til motivert

Knut Løkke, daglig leder i Myworkout, fikk beskjed om å holde seg i ro i tre uker etter en operasjon. Da bestemte han seg for å ha et lite selvstudie: Hva vil tre uker med inaktivitet gjøre med helsa hans.

Måten han testet dette på var ved å bruke Myworkouts nye app, Myworkout GO. Dagen før operasjonen tok han med seg mobilen ut i marka og testet sin biologiske alder og sitt oksygenopptak. Knut har en revmatisk sykdom og trener derfor mye for å holde plagene på avstand, og resultatet han fikk før de tre inaktive ukene var en biologisk alder på 20 og et oksygenopptak på 55. Et resultat som er over gjennomsnittet for menn i hans alder.

Resultatet etter de tre ukene var derimot noe helt annet.

Les intervjuet med Knut etter det oppsiktsvekkende resultatet.

Sjokkert

Underveis i ”prosjekt inaktivitet” merket Knut en endring i formen. Han hadde blant annet mindre energi og det var tyngre å stå opp om morgenen. Likevel var han ikke forberedt på resultatet han fikk da han tok testen på nytt. Da testen var ferdig hadde Knut blitt over 20 år eldre i biologisk alder, og oksygenopptaket hans hadde falt ned til 40:

Jeg ble ikke overrasket. Jeg ble sjokkert! At det går an! 

Skjermdumpen fra appen Mybioage viser Knut sitt resultat etter tre uker med inaktivitet.
Skjermdump fra appen Myworkout GO: Her ser du Knuts resultat etter tre uker med inaktivitet.

Last ned Myworkout GO for både Android og iOS.

Det var derimot ikke noe alternativ for Knut å fortsette latmannslivet, og når sjokket etter det hardtslående resultatet la seg fant han tilbake til treningsmotivasjonen.

– Det var motiverende å få et «sjokkerende» dårlig resultat rett etter inaktivitetsperioden, fordi jeg visste at jeg hadde en morsom ferd foran meg med bratt formstigning. Dette vet jeg at kommer til å bli kjempebra, tenkte jeg.

På vei tilbake

Knut har nå trent i noen uker og formen er på vei tilbake, men det har krevd litt å komme tilbake til den aktive livsstilen han hadde før operasjonen.

– Det har vært både tungt og godt å komme tilbake til en vanlig aktiv hverdag igjen. Tungt på den måten at ting går tregere og saktere enn jeg er vant til, og godt fordi jeg merker at energien er på vei tilbake. Det styrker selvbildet mitt. Jeg får trua på meg selv igjen, sier den daglige lederen.

Knut er fortsatt i dårligere form nå, sammenlignet med før inaktivitetsperioden, og han sier han tror han trenger minst én måned til før han er på samme nivå som før operasjonen.

– Jeg merker at jeg er mer motivert nå enn tidligere, og jeg har lyst til å bli i enda bedre form enn det jeg var, sier han før han fortetter:

– Nå skal det legges til at lansering av appen, og at fire naboer i gata også har begynt å bruke den, motiverer meg til å trene litt ekstra. Tre av naboene er i bedre form enn meg og det harr blitt en liten konkurransegreie. Uten at noen av oss har innrømt det. At de sniker seg ut om kvelden for å trene «hemmelig» sier litt. Jeg også har gjort det, to ganger bare den siste uken.

Skjermdump fra appen Mybioage viser variablene som regner ut ditt resultat. Her ser du resultatet fra Knuts siste test.
Skjermdump fra appen Myworkout GO: appen viser variablene som regner ut ditt resultat. Her ser du resultatet fra Knuts siste test.

Prestisje, forfengelighet og energi

Alle har forskjellige grunner til å trene og én av grunnene til at Knut ønsker å leve et aktivt liv er for å kunne leve lengre, men det er langt i fra den eneste.

– Målet mitt med å trene er prestisje, forfengelighet og energi. Inaktiviteten gikk på bekostning av dette og det var ubehagelig. Jeg er ikke så bekymret for helsen min nå som jeg er 37 år, jeg er mer opptatt av helsen til familien, vennene og kollegaene mine. Det er fascinerende, avslutter han.

2 thoughts on “Fra sjokkert til motivert

Comments are closed.