Ikke vær redd for å trene med ryggplager

I følge Norsk Helseinformatikk opplever 60-80% av befolkningen ryggplager én eller flere ganger i løpet av livet. Årsakene til plagene kan variere mellom alt fra tunge løft til problemer på jobben eller hjemme.

Til tross for at årsakene kan være mange, florerer det av artikler med råd og tips til hva du skal, og hva du ikke skal, gjøre dersom du har vond rygg. Fysioterapeut og Treningsfysiolog Håvard Haglo stiller seg skeptisk til mange av rådene som blir gitt.

– Slike spesifikke råd, spesielt råd om hva man ikke skal gjøre, kan skape unødvendig frykt hos personer med ryggsmerter. De kan bli redde for å gjøre noe feil, eller i verste fall, redd for å være aktive i det hele tatt, sier han.

– Det kalles Nocebo-effekten. Det betyr at en person kan få negative forventning til en behandling eller aktivitet. Det kan i verste fall redusere effekten behandlingen har, eller føre til at personen unngår behandlingen i sin helhet, fortsetter han.

Lær å trene effektivt med Myworkout GO for iOS og Android.

Akutte og kroniske smerter

En artikkel på nett har et bredt nedslagsfelt og treffer ofte en stor gruppe mennesker som har forskjellige årsaker til sine ryggplager. Derfor bør man, i følge Haglo, alltid gi generelle råd og unngå råd om spesifikke øvelser.

– Det er forskjell på akutte smerter og kroniske smerter. Ved kroniske smerter, smerter som har vart mer enn 3 måneder, vil det stort sett være gunstig å trene, i hvert fall holde seg i aktivitet, sier han.

Haglo råder også personer med ryggplager å ta kontakt med helsepersonell for å finne årsaken til smertene.

– Årsakene til smerten kan være mange, og det er derfor viktig å ta kontakt med helsepersonell for å utelukke at det er noe akutt.

Illustrasjonsfoto: Ikke vær redd for å trene med ryggplager, men ta kontakt med helsepersonell for å utelukke noe akutt først.
Illustrasjonsfoto: Ikke vær redd for å trene med ryggplager, men ta kontakt med helsepersonell for å utelukke noe akutt først.

Lær å trene effektivt

Haglo jobber som Fysioterapeut og Treningsfysiolog på Treningsklinikken.no som er samlokalisert på treningssenteret TrenHer Angelltrøa i Trondheim. Der er én av hans viktigste oppgaver er å dele kunnskap om hvorfor og hvordan man bør trene.

– Det er viktig at folk får en forståelse av egen smerte og hvordan de skal håndtere den, og det er noe av det jeg hjelper til med, sier han.

– Jeg lærer folk hvordan de kan trene mest mulig effektivt for å bedre, og eliminere, symptomer de har i forbindelse med spesielle diagnoser eller skade, fortsetter han.

Helt til slutt kommer Haglo med et, generelt, råd:

– Ryggen din er konstruert for å tåle ganske stor påkjenning. Den tåler å bli rørt på selv om du har smerter. Men, du må kjenne etter om smertene forverrer seg, og om det forverrer seg i lang tid etter treningsøkten. Så må du tilpasse treningen etter det, avslutter han.