Nye funn i klinisk behandling av Parkinson Sykdom đŸ„ł

Forskning
Forskning
Kjekt Ă„ vite
Brukerhistorier

En ny studie peker mot noe som har effekt for Ă„ bedre livskvaliteten for deg med Parkinson 👇

Parkinson sykdom

Parkinson sykdom angriper nervesystemet som igjen pÄvirker den berÞrtes evne til Ä bevege sin egen kropp. Det kan gi en form for muskelstivhet og skjelving. Til nÄ har ingen knekt koden om hvorfor parkinson oppstÄr, men forskere forstÄr mer og mer av den komplekse sykdommen.

Forekomst av Parkinson

I Norge er det ca 8000 personer med diagnosen Parkinson Sykdom. PÄ verdensbasis ser man at 200 av en million mennesker har denne sykdommen. Forekomsten Þker med alder. 
En av de som er rammet er Morten Karlsen (56) som har fulgt Parkinson- programmet hos Treningsklinikken i Trondheim. Du kan lese mer om ham i Dagbladet18.november 2021. En annen som har deltatt ved treningsklinikken er Kjell Stokke (75)

Parkinson-programmet ved Treningsklinikken av Myworkout

Kjell Stokke (75) fikk diagnosen Parkinson som 67 Äring. Ved en tilfeldighet sÄ han Treningsklinikken omtalt i Adresseavisen og at pasienter med hans diagnose var nÄ Þnsket til klinikken for behandling med trening som medisin. Han ble deretter henvist av sin lege. 

“Det var fint  Ă„ komme til Treningsklinikken. Det er klart at det kan oppleves tungt Ă„ mĂžte til noksĂ„ tung trening 4 dager i 4 uker. Men jeg opplevde god fremgang bĂ„de pĂ„ kondisjon og  styrke. Dette hadde ogsĂ„ mye Ă„ si for balansen min. Det ble lettere og lettere Ă„ holde balansen pĂ„ tredemĂžlla.” Kjell Stokke (75). 

Programmet er lagt opp slik som Kjell beskriver. 4 Þkter i uka bestÄende av styrketrening med fokus pÄ maks styrke og eksplosivitet samt kondisjon, i 4 uker. 

"Det er veldig fint Ä delta pÄ organisert trening slik det var pÄ Treningsklinikken. Der var det registrering av oppmÞte og resultatutviklingen av treningen, noe som var inspirerende. Jeg opplever at egentrening uten oppfÞlging er lett Ä nedprioritere; det blir ofte andre ting som jeg lar komme i veien for trening. Det er avgjÞrende Ä ha faste tidspunkt og folk som fÞlger med pÄ at jeg dukker opp, noe som inspirerer til trening. Jeg skulle Þnske at man, sammen Treningsklinikken, la opp til et forpliktende treningsprogram etter de 4 ukene, med oppfÞlging av Treningsklinikken. Det ville vÊre inspirerende. Det er tyngre Ä fÄ til dette pÄ egenhÄnd."

Kjell (75)

Nye funn om Parkinson i praksis

En ny studie fÞrst publisert 13.august 2020 viser at en maksimal styrketrening pÄ strekkapparatet i beina (gjennomfÞrt som knebÞy/beinpress) og brystmuskulaturen (gjennomfÞrt som brystpress) Þker evnen til kraftutvikling. Dette betyr at den fysiske prestasjonsevnen og nervesignalstyrken bedres av maksimal styrketrening. Dette igjen fÞrer til at pasienter med Parkinson sykdom som fÄr denne type trening som en del av sin medisin mestrer hverdagslivet bedre. Studien viser at pasientene med denne type trening fikk bedre kraftutviklingskapasitet og evne til Ä gÄ i trapper, reise seg fra en stol og gÄ. Det er nettopp denne studien Treningsklinikken baserer sitt tilbud til Parkinsons pasienter pÄ.  


“Rehabiliteringsprogrammet for personer med Parkinson sykdom er et poliklinisk tilbud med 3-4 treninger i uka over en mĂ„ned. Innholdet er i hovedsak effektiv utholdenhet-og styrketrening med fokus pĂ„ antiparkinsonistike bevegelser. I tillegg gjennomfĂžres utetrening og undervisning om trening og Parkinson sykdom. For Ă„ bli henvist til oss pĂ„ Treningsklinikken mĂ„ man henvises via fastlege og RVE eller via nevrolog fra St.Olav. Det utarbeides en treningsplan og man har en terapeut som fĂžlger opp hver enkelt person.”

Karen Schei, fysioterapeut og treningsfysiolog ved Treningsklinikken.

Tiden etter klinikken

For Kjell Stokke (75) var oppholdet ved Treningsklinikken nyttig, men det har vÊrt vanskelig Ä opprettholde treningen pÄ egen hÄnd. 

Dette stemmer ogsÄ med erfaringene klinikken har for pasientgruppen: 

“Etter et endt rehabiliteringsprogram ser vi at deltakerne er mer trygg i trening, har lĂŠrt seg effektive treningsmetoder for styrke og kondisjon og hvordan man gjĂžr en progresjon i treningsarbeidet. Fokus pĂ„ raske og eksplosive bevegelser, lang steglengde, rotasjon i overkropp og armsving. Noen har mer fokus pĂ„ balanse og funksjonelle bevegelser enn andre. For noen er det nytt og vĂŠre i et treningssenter og opplever at det er en ny og ufarlig situasjon.

Etter endt rehabiliteringsperiode rĂ„des deltakerne til Ă„ fortsette treningarbeidet med en basis av styrke og kondisjon, men da fĂŠrre treninger enn i rehabiliteringsprogrammet. Andre blir anbefalt Ä  fortsette trening i organiserte former for Ă„ fĂ„ mer oppfĂžlging.”

Karen Schei, fysioterapeut og treningsfysiolog ved Treningsklinikken.

Kjell Stokke (75) vil derfor be om ny henvisning til Treningsklinikken for tettere oppfÞlging av sin trening. 

Les hele studien her.

By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
Preferences